Jesus sade: "Jag är Vägen och Sanningen och Livet. Ingen kommer till Fadern utom genom mig." Joh. 14:6

söndag 31 mars 2013

Sven Nilsson: "Kristenhetens allvarligaste problem"

Källa: Hemmets Vän
Debatt Publicerad: 2013-02-28 16:54

Citat: "Ett dynamiskt församlingsliv handlar om att processa Guds ord genom en ”andesmord” förkunnelse. Pastorns ansvar som Ordets tjänare är att hålla församlingen kvar i det ord Gud ger för varje särskild tid till dess att det blir mottaget och bär frukt i erfarenhet och trons lydnad.

Idag finns det få mötesplatser mellan Ordet och församlingen som ger tillräcklig kontinuitet för att Ordet skall få tid att verka. Ämnena växlar från den ena gudstjänsten till den andra, vilket leder till ett ytligt förhållningssätt där man inte förväntar sig mer än ett andaktsmoment. Predikan måste vara något mer än teologiska föreläsningar eller sporadiska betraktelser. Predikan är till sin natur en proklamation av Ordet med anspråk på åhörarna, inte en filosofisk betraktelse av en viss text.

Den akademiska teologin riskerar att transponera talet om korset till mänsklig visdom vilket kommer att beröva evangeliet dess kraft.

Utvecklingen i svensk kristenhet har lett till ett sofistikerat förakt för Guds ord. Detta är vårt allvarligaste problem och kan endast åtgärdas genom en omvändelse och förkrosselse inför Guds ansikte där Ordet får göra anspråk på vår överlåtelse och lydnad.

När folket på Nehemjas tid hörde Guds ord föreläsas och speglade sin egen avfällighet i dess ljus, föll de ner i förkrosselse och grät högljutt. Det var i det tillståndet som de mötte uppmaningen: Var inte bedrövade, ty fröjd i Herren är er starkhet. Jag tror vi behöver en liknande erfarenhet där Ordet självt får en hög och upphöjd ställning. Trons lydnad leder till en sann fröjd i Herren."

Sven Nilsson

Inga kommentarer: